Nyt foredrag om lyden af 1800-tallets København
3. december gentages historiker Jakob Ingemann Parbys foredrag om hvordan lydbilledet og københavnernes oplevelse af støj og stilhed forandrede sig i 1800-tallet.
I løbet af 1800-tallet bliver guldalderens trange hovedstad forvandlet til en ekspanderende, moderne metropol. indførelsen af nye teknologier og nye kvarterer forandrer byens fællesskaber, sprog og byrum.
Allerede i århundredets begyndelse udvikler byens borgere tilsyneladende en ny følsomhed over for byens enkeltlyde: De klager hyppigere over larm fra gøende hunde, skrålende gadehandlere og gadedrenge, der råber og bander, mens de spiller klink op ad gademuren. Og de dyrker og opsøger stilheden på landet som en kontrast til larmen indenfor voldene.
Da voldene falder, og byen vokser, bliver larmen og travlheden en af byens attraktioner, og enkeltlydene drukner i det sammenblandede mylder af stemmer, hestevogne, cykler, sporvogne og fabrikkernes larm. Der kommer bredere veje og nye vejbelægninger og byggematerialer der ændrer lydenes resonans. I takt med moderniseringen bliver forsøg på at bekæmpe støjen gennem klager og opdragelse suppleret af lovgivning og støjdæmpende tiltag.
Foredraget udspringer af forsknings- og formidlingsprojektet Lyden af Hovedstaden, der udforsker hovedstadens lyd og sprog fra middelalderen til i dag og løber frem til 2023. Projektet munder ud i en række publikationer, rekonstruktioner af fortidens lyduniverser samt en særudstilling på Københavns Museum.
Foredraget er det første af en serie foredrag om lyd på Københavns Museum, der løber henover 2021 og 2022.