Projektets resultater
Projektets forskere har siden projektets begyndelse stået bag en række undersøgelser og publikationer. Dels to særnumre af henholdsvis tidsskrifterne Kulturstudier og Danske Talesprog med fokus på lydkultur og ømålsdialekter, dels en række selvstændige artikler i danske og internationale tidsskrifter.
Og endelig er der udgivet to monografier om henholdsvis 1800-tallets københavnske lydhistorie, Lyden af Hovedstaden – Støj, nerver og naboer i 1800-tallet, og omegnsdialekternes rolle i den københavnske markedshandel: Bondsk i København. Begge monografier kan købes i boghandlere, fra forlaget og på Københavns Museum.
En samlet publikationsliste findes her
Ud over publikationerne er der gennemført en indsamling af fortællinger om sprog blandt nutidens københavnere i 2020-21. Fortællingerne handler både om ankomsten til København og tilpasninger af sproget i den forbindelse og om forestillinger om sprogforskelle mellem forskellige københavnske kvarterer.
Særudstillingen Lyden af København – Støj, Stemmer og Stilhed vises fra 16. maj 2025 til 4. januar 2026 på Københavns Museum. Udstillingen sætter selve lyden i centrum for udstillingsoplevelsen og fornyer herigennem brugen af lyd på museer, der normalt har en mere understøttende karakter. I udstillingen udfoldes særligt 1800-tallets dramatiske lydrevolution med enkelte udblik til andre perioder, herunder vores egen samtid. Når publikum forlader udstillingen, vil de hører lyden af nutidens København med nye ører!
Endelig kan man også lytte til podcast-serien Lyden af København som Københavns Museum har udviklet i samarbejde med Third Ear. I seriengår projektets forskere og en række gæsteeksperter på opdagelse i hovedstadens lydlandskaber i fortid og nutid og dykker blandt andet ned i byens ikoniske lyde, støjklager, forsvundne stemmer og lydens rolle i iscenesættelse af magt og pragt. Undervejs får du også indblik i, hvad lydhistorie er, og hvad vi kan bruge den til.